2024. május 29., szerda

Pável Márta UFO SZKEPTICIZMUS

 

Pável Márta

UFO SZKEPTICIZMUS



Ismert szöveg bűvész körökben: „Látja? Nem látja? Na látja!”  Hát ezzel is így vagyunk? A Facebook felületén olvastam egy megjegyzést, ami az UFÓ jelenséggel kapcsolatban kissé kesernyésen nulla jelenlétnek, valóságnak, megfigyelésnek nevezte, vagy ki tudja még mit értett a nulla alatt. De elgondolkodtató. Ha jól belegondolok, részben egyet is tudok érteni, mert nagyon sok hír van, nagyon sok film van, nagyon sok ufós felület van, s végül egyik sem közöl semmiféle konkrétumot, legalábbis a három dimenzióban nem.

A három dimenzióban (3D) elő lények valóban megfogható dolgokat keresnek, amit eddig nem mutathattak be, nem mondhatják, hogy tessék, itt van. Idegen lények sem mondják nyilvánosan: „Halihó, itt vagyok emberek!” Igen, ez nagyon sok embernek bosszantó lehet, és szkepticizmusra adhat okot. Mindenféle valós, valótlan, fantáziadús elméletek jönnek, ezek a többdimenziós, párhuzamos univerzumok, mátrix stb., ami nem segít a dolgok tisztázásban, de érthető. Az emberi lények bizonyítékot szeretnének, megfogható, dokumentált bizonyítékot. Ez jogos is, meg nem is.

Sajnos a korlátolt érzékelésünk, ha jobbra-balra nézem a sávot, középen egy egész kis részt érint a mi látás és érzékelési tartományunk, az infra és az ultra tartományok azok, amik számunkra már nem láthatóak. Vannak? Igen, elfogadjuk, vannak, mert már van olyan készülékünk, amivel láthatóvá tesszük (míg nem voltak, akár tagadhattuk is, mert nem tudtunk róla, s ez itt óvatosságra int!). Rendben, de készülékeink meddig terjednek, mi a hatókörük, ahhoz képest, ami lehetne, tudjuk? Nem hinném. Holott lehet, hogy ők is benne vannak a három dimenzióban, de a mi kívánságunk (hogy ne tagadjuk le a létüket…), hogy azt és úgy lássuk őket, amit és ahogyan mi látunk, mindenki alkalmazkodjon csak a szűk látókörű emberekhez. Ez kicsit önző, és kicsit beszűkült látás.

Nem akarom mentegetni az idegen lényeket, hogy miért nem lesznek nekünk láthatóvá, viszont abba is bele kell gondolni, hogy senki nem kötelezhet senkit arra, hogy úgy és csak annyit lásson, mint mi, és arra sem, hogy lesüllyedjen a szellemi szintünkre. Kérdés, hogy esetlegesen a Földön is élő lények milyen dimenziókban érzékelnek, vagy ha a 3D -ben is vannak, akkor mennyi a látás /érzékelés tartományuk, nekik is csak egy kis rész, vagy a teljes? Elképzelhető az is, hogy minden tartományban látnak az idegen lények - akik nem is idegenek, mert lehet, hogy itt élnek velünk…-, tehát nem lehet kényszeríteni őket, hogy tessék, itt ebben a szűk tartományban mutatkozz be és itt tegyél-vegyél mindent. Az is lehet, ők úgy vannak velünk, ahogy esetleg mi vagyunk a hangyákkal, hogy látnak minket, figyelik, mit teszünk, hogy elvagyunk, építkezünk, veszekszünk, szorgalmasok vagyunk és ennyi. Senki nem kérheti tőlünk, hogy a hangyák értelmi dimenziójába leszálljunk, ami ugyan még háromdimenziós, de az érzékelésben beszűkült lényeknek elmagyarázza, hogy ők kik, mi kik vagyunk stb. Valószínűleg, ahogy a hangyák sem értenék meg, mit akarunk, úgy mi sem értjük meg az „ufók” számtalan kapcsolatfelvételi próbálkozását, pedig nagyon sok feltűnő és abszolút egyértelmű is van. Ahogy még mi sem akarjuk megtenni a hangyákkal (mondjuk delfineknél, elefántoknál már ”bepróbálkoztunk”...), miért várjuk el az idegen lényektől, hogy ugyanezt megtegyék velünk? Lehet, hogy a különbség ekkora - szerintem sokkal kisebb-, akár érthetnénk is, ha kollektíven nem szűkülne be az emberi tudat. Viszont azt is el kell mondani, hogy ezek a lényeg a különböző emberekkel, akiknek az érzékelési szintje finomabb, azokkal érintkeznek, ez viszont nem dokumentálható úgy, ahogyan a csak három dimenzióban gondolkodók szeretnék. S mivel vannak, akik tudnak a többi értelmes lényről, viszont, nekik sem hisz a többi ember, hanem megint jönnek a kétkedések, esetleg normalitásukat kérdőjelezik meg, kigúnyolják stb., pont ezért, akinek meg vannak ilyen élményei, az többnyire bezárkózik, mert nem fognak „disznók elé, gyöngyöt szórni”, tehát ennyi.

De a többi értelmes lény - itt nem az emberre gondolok-, ahogyan láthatjuk, is folyamatosan legkülönfélébb módokon próbálkozik, hogy magukra felhívják a figyelmünket égen, vízen, víz alatti űrhajókkal, gabonakörökkel, és az emberekkel való kapcsolatfelvétel számtalan módjával stb. Mégis mindezt valamiért letagadják, nem akarják elfogadni, pedig szinte kiszúrja az emberek szemét az, amennyi jelet hagynak. Miért nem lehet nyilvánosságra hozni, vagy azt mondani, hogy felvettük a kapcsolatot, igen működnek, vannak. Úgy nagyon nehéz, hogy mindent homályban tartanak. Ha magam nem tapasztaltam volna meg, hogy vannak, akkor azt is mondhatnám, hogy egy össznépi becsapás, de az nem igaz, hogy nincsenek.

Aki érzékeny és alkalmas rá, azzal kiválasztásuk szerint érintkeznek, az egy másik kérdés, hogy nem tudjuk konkrétan megmutatni / bizonyítani, hogy miért velük, de arra is vannak hipotéziseim. Leginkább azt gondolom, hogy a probléma ott van, hogy másképpen, nagyon sokféle megjelenésben vannak a számunkra idegennek gondolt lények, nagyon sokféle helyről, nagyon sokféle cél és akarat van az egész mögött.

Azt sem tudjuk, hogyan kerültek ide. Annyi variációt találtak ki az emberek, s lehet, valahol köztük van az igazság is. Balga dolog fénysebességben gondolkodni, mert lehet tér-idő görbület is, féreglyuk is, meg olyan közlekedés, amiről nem is álmodunk. S miután rengeteg féle idegen lényt ábrázolnak, ezért nem lehet egységes az idetalálás módja sem, és az itt élésük sem kizárt. Párhuzamosan, csak nekünk láthatatlan formában élhetnek velünk a Földön, s nem is egyféle lény, legalább tízféle is lehetséges, mivel ennek a bolygónak számos láthatatlan tartománya lehet, és ők éppen úgy otthon vannak, mint mi. S lehet, hogy épp ezért ellenőrzik azokat a helyeket, ahol atomot robbantgatunk, mert nekik sem mindegy, hogy a balga gyerek megtalálta a ”gyufát” és felgyújtja vele az élőhelyeinket.

Nagyon sok variáció lehetséges ebben az ügyben, és nagyon sok finomságot, figyelést, gondolkodást kívánna tőlünk is.