2019. július 2., kedd

HASZNOS-E FÖLDSZERŰ BOLYGÓKAT KERESVE JELZÉSEKET ADNI MAGUNKRÓL?

 Pável Márta

HASZNOS-E FÖLDSZERŰ BOLYGÓKAT KERESVE JELZÉSEKET ADNI MAGUNKRÓL?

Nincs üldözési mániám, de nem hinném, hogy jó lenne leleplezni ezt a jó kis helyünket. Ez olyan mintha lenne egy jó kis kertem, ami ugyan nem az enyém, nincs a Föld a tulajdonomban, de használhatom, ha lenne eszem, nem kürtölném világgá, hogy mire tettem szert..., ingyen...!

https://sg.hu/cikkek/tudomany/136914/a-kozelben-bukkantak-foldszeru-bolygokra olvasgatva jutott eszembe.

Lehet, hogy kevesebb, de értékesebb a földszerű bolygók léte/keresése, mint eddig véltem. Abba eddig nem is gondoltam bele, hogy ha olyan fajta élet, mint a miénk kifejlődött, akkor ők is előbb-utóbb rájönnek arra, hogy ez viszonylag rövid ideig tartó „jólét”, mert ott is törvényszerűen valamiféle geológiai változások vannak/lesznek. Mindenütt; bolygókon, napokon stb. valami mindig megváltozik, tán lerázzák magáról az addigi bármilyen életet, hogy valami más jöhessen, vagy akár a teljes pusztulás következik be. Tudjuk, semmi sem stabil, és ha egy civilizáció elér egy bizonyos szintre, idő kérdése és rájön, hogy új utakat kell keresni, új bolygókat, ha túl akarja élni a várható fenyegető veszélyeket, lásd a mostani földi felmelegedést.

Ha ebbe belegondolok - és ha a kereső lények szénalapúak, hozzánk némileg hasonlóak -, akkor egy földszerű bolygó, így a mi kis földanyánk is eléggé kapós/keresett lehet. Például, ha egy aranybánya kimerül, beomlik, akkor új aranybánya felfedezése válik szükségessé.

A fenti hivatkozásban olvastam, hogy 12,5 fényév távolságra két exobolygóra bukkantak, ezek 8 milliárd évesek lehetnek, és azt gondolják, hogy ezen a bolygón az átlaghőmérséklet 28 Celsius-fok lehet. Ha a Föld életkora 4,5 milliárd év, akkor az csaknem a duplája, lehet, hogy az új felefedezésen már x-szer is kihaltak a rajta lévő lények, vagy akik most vannak, éppen új helyet keresnek...! Én nem kapkodnék a kapcsolatért.

Nem kellene a Földről semmi okból sem jelentkeznünk, nagyon nem, mert lehet, hogy ők is hasonlóak, és éppen jó lenne nekik a Föld, ami még fiatal is, így nagyon is kapós lehet.

Valójában, azt kéne tudni, és amit persze nem tudunk, hogy az általunk képviselt lét a vegyes életnek hányad része, vagy milyen százalékban vagyunk ilyen formában mi jelen. Másfajta pl. valamilyen szinten szilícium stb. megnyilvánulás is létezhet, amit még valamennyire humanoidnak tekinthetünk, s az vajon hány százaléka lehet a mi Tejút rendszerünkben kialakult valamiféle életnek. Mennyi lehet azon lények száma, akiknek nem szükséges 3 dimenziós bolygó, vagy olyan bolygó is megfelelő, amin például metán van, ami nekünk élhetetlen, de nekik valószínűleg élhető? Lehet, hogy ilyen alapon is fejlődnek a civilizációk, így iszonyúan sokféle életmegnyilvánulás lehet, amit sehogyan sem ismer az emberiség.

A földi kutatók ész nélkül keresik a földalapú bolygókat, ok, tegyék, csak ne adjanak le jelzéseket felőlünk, de így elég nehéz keresgélni.

Visszatérek a cikkre, ott hatvan százalékos esélyt adnak egy újabb bolygó felfedezésére. Nekem most teljesen mindegy, hogy hol van, ha van rajta élet, akkor ők is kötődnek a bolygójukhoz. Az is eszembe jutott, hogy lehetséges, egy jól menő bolygóról az ufóknak menekülni kell, s mivel ők is akarnak valahol élni, vagy megvetni a lábukat, helyet keresnek, ahogyan pár száz év múlva - ha még leszünk...- mi is ugyanezt fogjuk tenni.  

Az egészben azért van egy vigasz, hogyha ők azon a szinten vannak, mint mi, akkor ez veszélyt jelentene számunkra, például el akarnák foglalni a bolygónkat, Ez nem fog bejönni, mert a legközelebbi földszerű bolygó is, amiről tudunk, durván 12 fényév távolságra van tőlünk. Ez azt jelenti, hogy ők se tudnak ide jönni, ahogy mi se oda, ha viszont fejlettebbek, akkor nem valószínű, hogy közelharcba bonyolódnak velünk. /Az viszont lehet, hogy úgy intéznek el minket, hogy észre sem vesszük, de ez más téma/. Nyilvános bolygófoglaló harc - ha nem túl fejlettek, csak kicsivel vannak előrébb tőlünk...-, balgaság lenne a részükről, nehezebb lenne neki az ott lakók/élők teljes harci erejével felvenni a harcot. Praktikusabb még kialakulásuk előtt lévő bolygókat megcélozni, ahol kevesebb lenne a konfliktus. (Viszont erre a témára vissza fogok majd térni, mert ez eléggé bonyolult is lehetne.)

Lazán kapcsolódó más téma.

Többször elhangzik az is, hogy talán ritkábban fordul elő az értelmes élet, mint gondoltuk. Én pedig azt mondanám, hogy sűrűbben, mint gondolják! Viszont nem csak szén alapút kellene keresni, hanem nyitottan, kis fantáziával teret engedni a sokféleségnek. Ha sok szénalapút nem találunk, az nekünk részben jó is, de rossz is, mert nincs kapcsolat. Mivel sok gonoszság van az emberekben, esetleg más lényekben is, tán mégis jobb így, jobb a békesség. Viszont, akikben nincs gonoszság, s elég nyitottak, azok már kapcsolatban vannak egymással.

Tehát az nem igaz, hogy ritka az életet hordozó bolygó, inkább azt mondjuk, hogy a mi fajta életünket hordozó bolygók nem olyan gyakoriak, de ez nem baj. Az viszont, hogyha mégis vannak ilyen bolygók, és talán többen, mint kéne, akkor meg nem kellene magunkról híradásokat küldözgetni, veszélyes is lehet. Köszönöm a figyelmet.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése