2020. augusztus 9., vasárnap

AZ IDEGEN LÉNYEK IS ISTEN FENNHATÓSÁGA ALATT VANNAK?

 Pável Márta

AZ IDEGEN LÉNYEK IS ISTEN FENNHATÓSÁGA ALATT VANNAK?

Ez sok embert érdekel, és a teológia alapvető kérdése lehet.

A válasz IGEN, minden látható és láthatatlan egy azon elv szerint működik, a tisztulás, visszatértés miatt. Menjünk a részletekbe, és az emberi gondolkodás hiányosságaira keressünk tiszta válaszokat. Kedvenc oldalon olvastam ezt a cikket – a kép is onnan származik –, amiből folyamatosan idézni fogok, mert nekem olyan, mint amikor a teniszezőnek visszaütögetésre adogatják a labdákat.

https://sg.hu/cikkek/tudomany/85030/az-idegenek-is-reszei-isten-tervenek

Az idegenek is részei Isten tervének? című cikkből: „A legnagyobb kihívással alighanem a keresztényeknek kellene megküzdeniük,...”

Nem hinném, és így, hogy keresztény, nagyon általánosító, mert a katolikusok sokkal jobban nyitottak erre a kérdésre, mint pl. a protestánsok.  Uo. „»Más szavakkal Jézus a klingonokért is meghalt volna?« - kezdte beszédét Christian Weidemann, a németországi Ruhr Egyetem filozófia professzora…”id.jpg

Hát, nekem már itt bugyuta a kérdés is, mert más lények nem biztos, hogy megfeszítették volna Jézust, vagy más lényeknek, ha leül közéjük tanítani (esetleg többször is) majd elegánsan távozhat, tán az is elég lett volna, vagy ha pár kiválasztottnak lélektől lélekig üzen, beszél és a többiek pedig (itt ugyan csoda lenne) a kiválasztottaknak hisznek stb. Látható, rengeteg variáció van, ezért kissé nyomorult a prof. kérdése.

Uo. „Ha a teljes teremtés, ami magába foglal 125 milliárd galaxist, egyenként több százmilliárd csillaggal, ahogy azt a csillagászok tudni vélik, akkor mi van, ha ennek a töménytelen csillagnak egy-két bolygóján szintén fejlett civilizáció él?…” Igen, és akkor mi van, arról senki sem tehet – közülünk –, hogy mindent letagadnak és abnormálisan (túl földiesen, zártan…) gondolkoznak e téma felől  (is). Szerintem mindenütt van élet és kimondhatatlan számú variációban, látható és nekünk láthatatlan sávokban. Ez a katolikusoktól sem idegen! (Lásd a pápai megnyilvánulásokat…) Mind okkal van, lehetőséget kaptak a kiszakadás utáni visszatérésre.

Uo. „Miért jött volna csak a Földre Jézus a világegyetem összes benépesített bolygója közül, magára hagyva Isten többi teremtményét?” Ki mondta – rajtuk kívül –, hogy csak a Földre jött? Senki! Isten a maga módján, kellő időben, a lényeknek megfelelő közlési módot választva mindenütt lehetőséget ad, és adott is. Aki anyagi világokban van – bármilyen finom anyagi… –, ők mind elmentek Istenből, így bizonyos szinten „vétkesek”, így annak is /mindenkinek – aki nem maga az Isten – szüksége van a kiszabadításra, s Isten ezt meg is teszi.

Uo. Weidemann: „Ezért, vajon Jézus őket is megmentette? Az állásfoglalásom szerint nem. Ha pedig nem, akkor a mi helyzetünk rendkívül kivételes a világegyetem intelligens lényei között.”  Logikailag is rém gyenge kérdések folytatódnak, mint fent említettem, Isten mindenkit megmentett (más kérdés, elfogadták-e, mert a szabad akarat mindenhova kiterjed!!!), ami valószerűtlen, az az, hogy Jézusnak hívták, mert ha egy zöld kis lénynek jelenik meg, teljesen az ő formájukat felöltve, akkor nem hinném, hogy éppen Jézus lenne a neve, de Isten akaratából és okán vannak ott. A mi helyzetünk semmiképpen sem kivételezett, elmondhatatlan számú tucat részei vagyunk.
Uo. „...kalkulációkból kiindulva, hogy mennyi civilizáció létezhet az univerzumban és milyen hosszú egy bolygó és civilizációja várható túlélése, Isten inkarnációinak körülbelül 250 helyen kellett volna egyidejűleg jelen lenniük, feltételezve, hogy minden inkarnáció körülbelül 30 évig tartott, számolgatott Weidemann, aki szerint, ha Isten valóban testet öltött és Jézus Krisztus születésével emberi alakot öltött, akkor ez nem lehetséges…”  Nos, számolgatni vélhetően tud…, de ezen már sírni tudnék, a fejemet  fogom, ha ö professzor… akkor baj van, nagy baj az oktatással is. De vissza erre a zagyvaságra. Hát csak neki W. úrnak nem lehetséges (de amúgy igen), hogy Jézus Krisztus emberalakot öltött.  Könyörgöm, Isten nem egy darab, formailag behatárolt személy, időben sem behatárolt identitás. Ő végtelen, az időtlen, Ő az abszolútum, minden Benne van, Ő körül fogja, s mi vagyunk benne a zárványok!!! Az, hogy akár millió helyen legyen egyidejűleg, az nem kérdés, Neki az az alap, mi vagyunk Benne, mint kis mazsola világok; érthető?
Uo. „Thomas Hoffmann protestáns lelkész, … az intelligens élet felfedezése valószín
űleg mély önvizsgálatra kényszeríti majd az összes hívőt, bármilyen vallási felekezethez tartozzanak is, a kereszténység lehet az első és egyetlen, ami belebukhat az új ismeretekbe.” Hűha, ezt a teológiát, felfogást nem bírnám elviselni. Ők lehet, hogy belebuknak ilyen zártsággal, recsegő dobozzal a fejükön, de a katolikusok nem fognak. Mi Isten önmagát a végtelenségig elosztó szeretetét élvezzük, ismerjük, s ez nem áll meg egyetlen lénynél sem. Mindenki belefér Isten lelkébe és a miénkbe is.
Az, hogy a mohamedánoknak mi fér bele, és most hogyan viselkednek, akár a keresztényekkel…, bennem megkérdőjelez mindent. A hinduknál ez a gondolkodás mindig is természetes volt.  

Uo. „Hoffmann szerint mindezek ellenére sem jelentene súlyos problémát az intelligens idegenek felfedezése a kereszténységnek, hiszen a vallás már számos tudományos kinyilatkoztatást élt túl eddig is. »A vallás mindenekelőtt konzervatív« - magyarázta Hoffmann a SPACE.com-nak. Szinte bármit az arcába lehet vágni, mégis alig rezdül meg, majd idővel visszaáll a minden a régi kerékvágásba. Láttunk már erre néhány példát a történelem során...” Úgy látszik, Hoffmann Úr reálisabb, nyitottabb, és némileg igaza is van. Azt hiszem, a keresztényeknél, ha eljönne egy idegen lény misére, meglepődnének, de ha a pap elmondaná, amit kell, befogadnák, eleinte kissé távolságtartóan, de idővel tán még élveznék is a jelenlétüket.

Nekünk, az AQUILA-nak az, hogy Isten mindenütt VAN és minden lénynek helyet adott magában, természetes, holott keményen katolikus keresztények vagyunk. Nem is értjük, Isten jóságát, önmagában helyet adó szeretetét miért kellene egy planétára vagy bármibe bekorlátozni? Ő végtelen, minden szinten az. Sőt, azt is tudom, sok lény azért keres minket – akik hívók vagyunk –, mert a hitevesztettek /elgépiesedett, lelkileg haldokló/ és más lényeknek kell belőlünk valami, ami lehetőséget ad nekik a hitük, spiritualitásuk visszaszerzésére. Hogy ez mi, azt nem tudom, de nem DNS, hanem sokkal több, amit még nem is tudunk, hogy van.

Várnai Zseni

  CSAK KÉKEN BÁMULT RÁM AZ ÉG... 

(részlet)

Az égre néztem: nem felelt,

Nem értette, mit kérdezek.

Az ég oly messze, messze van,

nem érzi, amit érezek.

Csak kéken bámult rám az ég,

a nap mosolygott fényesen,

nem értette, mit kérdezek,

a távol, égi értelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése